У Дзень святога Валянціна па традыцыі людзі выказваюць адзін аднаму свае цёплыя пачуцці і прызнаюцца ў каханні. Natatnik папрасіў жыхароў гораду выказаць сваё стаўленне да Берасця. Нас уразілі глыбокія, патаемныя адказы.

Віктар Клімус

Кіраўнік і заснавальнік краудфанд-кафэ “Грунтоўня”

Фота з асабістага архіву Віктара Клімуса

Любоў да роднага гораду – яна зменлівая і разнастайная. На кожным этапе жыцця свая.

У дзяцінстве любіш Берасце як бацькоў. Часцей неасэнсавана, як бы па звычцы. Бо не выбіраеш, дзе нарадзіцца. Разуменне гэтай любові прыходзіць з гадамі. Толькі тады, калі даводзіцца першыя разы надоўга пакідаць свой горад. І ўжо неаднойчы вяртаючыся, разумееш, што менавіта ён табе родны. Тут табе добра.

У юнацтве прыходзіць любоў да рамантычных вобразаў. Да старадаўняга Берасця, якога ўжо няма. Чыё аблічча засталося толькі на рэдкіх гравюрах, карцінах, у архівах ці музеях. Але менавіта яно не дае табе спаць па начах. Гоніць у падарожжа па пыльных кніжных паліцах. Змушае да бясконцага ражважання “што было б, калі…” І ўрэшце так і застаецца на ўсё жыццё прыемным успамінам і няспраўджанай марай.

У сталым узросце са сваім каханнем па жыцці трэба вызначацца. Ты прымаеш рашэнне, дзе будзеш жыць. Асэнсаваны выбар з улікам ўсіх плюсаў і мінусаў. З усведамленнем бясконцасці магчымых варыянтаў – мноства гарадоў і мястэчак. Ты можаш закахацца і выбраць любы. Ці наогул застацца для кожнага з іх выпадковым вандроўнікам. І выбраўшы, ты пачынаеш любіць свой горад, як бацькі любяць сваіх дзяцей. Строга і патрабавальна. Рэдка гаворачы пра пачуцці. Але з рашучай гатоўнасцю зрабіць усё, каб тавая Радзіма, тваё Берасце было лепшым і непаўторным.

Ольга Борисюк

Ремесленница, активная участница брестских квизов

Фото из личного архива Ольги Борисюк

Если бы в школе мне сказали написать сочинение на тему “За что я люблю Брест”, в нём были бы одни банальности: про чистые и светлые улицы, крепость, своих друзей и любимые места для прогулок. А потом добавила бы что-то в духе: лучше Бреста – нету места! Это был бы восторженный текст, который точно одобрила бы учительница.

Десять лет изменили меня и город. Никто не просит писать сочинения, но я по-прежнему люблю Брест.

Люблю город зимой. Когда в парке сталкиваюсь на катке лбами с незнакомцами, которые отважились, как и я, впервые, встать на коньки. Как ребёнок радуюсь каждому праздничному огоньку от Востока до Центра.

Люблю Брест весной. Когда в мае собираю первый урожай клубники и удивляюсь новостям о том, что в Витебске на днях выпал снег. Ты такой тёплый город!

Летом каждый брестчанин немного “турыст-авантурыст”. Родной город так удобно расположен, что становится точкой отправления в путешествия. По закупы до Варшавы или на каву до Львова – не единственные варианты, но точно самые любимые, правда?

Но отдаю я своё сердце осеннему Бресту. Раннее утро на улице Гоголя, каштаны такие яркие, что кажутся нереальными, чашка кофе из Brasilena и я. Можно никуда не спешить: город подождёт, ведь он тоже любит меня.

Геннадий Филиппов

Солист группы Menestrely

Фото из личного архива Геннадия Филиппова

Моя брестская история началась недавно – с 2012 года. Тогда я покинул пыльный Владивосток. Первый свой беларуский месяц я провёл в Гродно, в гостях у двоюродной сестры, а после перебазировался в Брест. В первый же день мне показали крепость и парк 1 мая. Потом улицу Советскую и другие центральные улочки, скверы.

В Советскую я влюбился с первого взгляда. Она напомнила мне чем-то владивостокский Арбат. Поэтому с самой первой прогулки по этой улице, я почувствовал что-то родное. Сегодня это место, где меня проще всего найти.

Брест – спокойный и размеренный город. Мне в нём уютно! Всегда с радостью возвращаюсь сюда со своих концертных поездок. Очень нравится, что в городе чисто.

Хотелось бы пожелать дальнейшего развития городу, как по части дорог и развязок, так и по части культуры. Хотелось бы больше концертных площадок для проведения различных мероприятий и развития музыкальной сцены.

От имени Menestrely скажу, что мы любим Брест за его людей! Сколько бы городов не было на нашем счету, играть для Бреста – самое большое удовольствие. Самый тёплый приём и самый горячий слушатель!

Дзмітрый Шыманскі

Кіраўнік і заснавальнік Агенцтва рэгіянальнага развіцця “Дзедзіч”

Фота з асабістага архіву Дзмітрыя Шыманскага

У Берасці я нарадзіўся і вырас. Таму, канешне, для мяне гэты горад – самы знаёмы, самы родны і самы любімы.

Ён утульны і цёплы. І не толькі таму, што вясна пачынаецца тут на два тыдні раней, чым ў іншых рэгіёнах Беларусі. А ў першую чаргу таму, што тут жывуць блізкія, родныя мне людзі. Менавіта яны робяць месца пражывання сапраўдным домам.

Гэты горад становіцца лепшым з кожным годам. І гэта не пра інфраструктуру і лагістыку. Гэта пра жыхароў. Становіцца ўсё больш адкрытых, добразычлівых, актыўных, неабыякавых берасцейцаў, якія і працуюць над тым, каб зрабіць горад больш зручным і прыязным. І мне прыемна, што ў гэтым ёсць ўнёсак арганізацыі, у якой я працую.

Горад дастаткова вялікі, каб мець развітую інфраструктуру, медыцынскае абслугоўванне і сістэму адукацыі, што важна для мяне, як для бацькі. Але і дастаткова малы, каб можна было нікуды не спяшацца, не стаяць у корках і заўсёды знайсці месца для паркоўкі. Лад і тэмп жыцця – ідэальныя: ёсць час на тое, каб спыніцца і парэфлексіраваць, але і дастаткова магчымасцяў, каб рэалізаваць свае памкненні ў любой сферы.

Горад развіваецца, прырастае новымі мікрараёнамі, а значыць, у яго ёсць будучыня. Ён мае велічную гісторыю, а яго жыхары цэняць і зберагаюць яе для нашчадкаў. І пасля нас будуць берасцейцы, якія будуць любіць гэты горад і інвеставаць свой час, талент і веды ў яго развіццё.

Берасце для мяне – горад, у які няўмольна хочацца вярнуцца, не важна, як далёка ты з’ехаў. І чым даўжэй расстанне, тым мацней цягне дадому.

Татьяна Шерсткова

Руководительница восточного клуба-антикафе “Чайный домик”

Фото из личного архива Татьяны Шерстковой

Брест – город, в котором я родилась и прожила практически всю свою жизнь.

Брест – это то место, где хочется жить, где чувствуешь себя спокойно. Всё, к чему я сегодня пришла, связано с Брестом. Я люблю этот город, люблю зелень парков, тишину набережной, спокойствие Крепости.

Желаю городу и брестчанам в 1000-летний юбилей процветания, реализации лучших проектов, а ещё – сохранить для будущих поколений историю, самобытность и уникальность.

Валерия Таргонская

Волонтёрка “За вело Брест”, велоактивистка

Фото из личного архива Валерии Таргонской

Несколько лет назад я познакомилась со своим будущим мужем. Он жил в Бресте, я – в Слуцке. Когда я ездила к нему в гости, а потом возвращалась в свой город, мне хотелось обратно в Брест. Я люблю свой город, в котором выросла, но с радостью могу сказать, что я люблю и город Брест. Зацепил. Переехала. И вот я здесь.

За несколько лет жизни город стал для меня родным. Здесь я нашла любимых друзей. С Брестом связаны лучшие воспоминания и моменты. Посиделки на природе, поездки на велосипеде по Брестскому району и области. В прошлом году с компанией ездили на велосипедах до Кобрина. Дорога была разная: поля, леса, песок, гравийка. Местами было трудно. Ехала первый раз, но не сдалась, с помощью ребят благополучно добралась домой. Мы проехали около 140 километров. До сих пор вспоминаю эту поездку и не верится, что я это сделала.

У меня есть любимое место в городе. Это Брестская крепость. Я люблю сюда приходить. Там не хочется разговаривать. Стоишь и молчишь, потому что слова излишни… Кто чувствует то же самое, тот меня поймёт.

Мне нравится гулять по брестским улочкам, по набережной. В Бресте очень красивая природа, парки, где растут вековые хвойные деревья и красивые берёзы. Радует, что город растёт, развивается. Я всегда с удовольствием провожу экскурсии своим друзьям.

Я люблю этот город со всеми его недостатками. Так как я активная велосипедистка, мне бы хотелось получить от города подарок в виде хорошей велосипедной инфраструктуры, которая связывала бы между собой все районы нашего города. Чтобы больше людей могли наслаждаться красотой города.

Брест, я люблю тебя и надеюсь, это взаимно!

Сергей Мисиюк

Маркетолог, бывший редактор “Радио Брест”, один из активных Fb-блогеров

Фото из фейсбука Сергея Мисиюка

Брест для меня – объект любви и сожаления. К первому городу в своей жизни – родной Жабинке – я могу позволить себе испытывать совершенно иррациональные теплоту и любовь. А вот в отношения с Брестом неумолимо вклинивается ум, логика и прочие инструменты анализа. Поэтому любовь к этому городу для меня совершенно неотделима от своей антонимичной пары.

У меня нет здесь любимых мест, скажем. Потому что и города как такового и не осталось…Так что люблю скорее какую-то свою иллюзию Бреста, мираж родом из прошлого и отчасти – из будущего, в светлые тона которого верю, несмотря на всё вышесказанное.

Полина Махнач

Архитектор, ведёт свой ЖЖ

Фото из личного архива Полины Махнач

Самое лучшее происходило со мной в Бресте. Здесь я познакомилась с близкими друзьями. Любовь тоже случилась здесь.

Конечно, как и любой другой город, Брест неидеален. Всегда есть, что улучшить. Но он такой родной!

Брест – город молодых. Современных и модных людей, которые стремятся быть в тренде. Я говорю не только про манеру одеваться, но и про образ жизни, деятельность, мировоззрение.
На фоне этого мне жаль, что исторический центр не сохранили должным образом. Жаль, что крепость обрастает излишним “декором”. Ещё бы траву покрасили. Хочется, чтобы активнее решались бытовые проблемы города: делали капремонты старых домов, как обещано жильцам, тротуары ремонтировали, зоны отдыха облагораживали для горожан и гостей Бреста.

Не взирая на все “но”, я довольна, что родилась именно здесь. В Бресте жить удобно. Мне подходит и пространство, и местный менталитет. Здесь много красивых, креативных людей, которые не просто что-то хотят, но и могут. Строят планы, стремятся, добиваются, развиваются, гнут свою линию и не боятся говорить вслух то, о чём остальные опасаются даже думать.

Чего не хватает Бресту? Более трепетного отношения к историческому наследию и стремления его сохранить. Чего не хватает брестчанам? Конечно, “безвиза” в соседнюю Польшу. Это моё пожелание себе и землякам к 1000-летию города. Я считаю, мы достойны! Уверена, что именно при таком условии гораздо меньше людей стремились бы сбежать отсюда навсегда.

Іна Хоміч

Журналістка, стваральніца дыялектнай аўдыёмапы Беларусі

Фота з фэйсбуку Іны Хоміч

Насамрэч, адносіны з Берасцем у нас складваліся часам няпростыя. У дзяцінстве я перыядычна, пару разоў на год, прыяджала ў Берасце. Ён здаваўся мне шыкоўным горадам. У пятнадцать гадоў я пераехала ў горад і татальна-татальна расчаравалася ў ім.

З часам адносіны да Берасця пацяплелі. Асабліва тады, калі ён стаў мяняцца ў лепшы бок. Зараз, без усялякай нацяжкі, магу сказаць, што рэальна люблю Берасце. Калі недзе чую наезды на горад, то ўсё, трымайце мяне сямёра. Гатовая кідацца ў бой і абараняць горад.

Я пражыла дзесяць год у мікрараёне “Брэст-Усходні”. Дагэтуль, калі трапляю туды ці бачу, як курсуюць аўтобусы тройка ці шаснадцаты, мне адразу цяплее на сэрцы. Быццам гэта таксама мая маленькая Радзіма.

Памежнае становішча Берасця – гэта адзін з пунктаў, чаму я яго люблю. Так цікава мы размешчаны:  і Польшча, і Украіна побач. Сталіца знаходзіцца адносна недалёка. Няма пачуцця, што жывеш на водшыбе.

У нас цёпленька – яшчэ адзін пункт, чаму я люблю Берасце. Гэта заўсёды адчуваецца пасля паездак. Да Баранавіч даедзеш і ўжо адчуваеш, што на нейкай поўначы. Вяртаешся ў Берасце, а яно сустракае цябе цёплымі абдымкамі.

Падабаецца, як горад мяняецца, імкліва разбудоўваецца, рамантуецца, з’яўляюцца веладарожкі. Як горад становіцца адкрыты для нейкіх прапаноў, конкурсаў. Тут кіпіць жыццё. Калі ты выпадзеш на год з гэтага жыцця, а потым вернешся, то будзе зусім іншы горад. Таму што ты прапусціў год гэтага імклівага развіцця. Неверагоднае адчуванне!

Я буду любіць горад яшчэ больш, калі ён стане чалавечным: перастануць адстрэльваць сабак, пачнуць нармальна ставіцца да бадзяжных жывёл, з’явяцца вегетарыянскія кафэ, перастануць вырубаць дрэвы ці насаджваць новыя з даглядам за імі.

Файна, калі ў нас стане сапраўдны “бязвіз”. Натоўпы турыстаў будуць хадзіць. Я буду ганарыцца горадам яшчэ больш!

Дмитрий Макарук

Директор Брестского технопарка

Фото из фейсбука Дмитрия Макарука

Понимание, как сильно ты любишь родной город, приходит, когда ты далеко от него. Бывая в других странах и городах, я часто ловлю себя на мысли: “А смог бы я жить в этом городе?” В итоге положительный ответ есть только по нескольким местам. Дальше начинается магия в городах, где тебе комфортно: Афины, Луцк, Вена, Вильнюс.

Но рано или поздно у меня возникает чувство, что не хватает старых двориков Бреста, пафосной Советской, парков, закатов, ужасной погоды, пеших прогулок под музыку в наушниках. Вот так любовь к Бресту у меня определяется через другие города.

Зміцер Назараў

Арганізатар музыкальных івэнтаў, культурніцкі мэнэджар, прадпрымальнік

Фота з фэйсбуку Зміцера Назарава

Я люблю Берасце!

Тут пачалося маё жыццё. Люблю яго за тое, што тут адчуваю сябе тым, хто я ёсць. Ён не паглынае, як мегаполісы, а дазваляе часта сустракаць знаёмыя твары на вуліцах, і гэта файна.

Люблю за тое, што яго шматвякавая гісторыя пераплялася з маёй. У віры штодзённага жыцця ён часта нагадвае мне, як шмат значных падзей і момантаў звязана з ім…маім Берасцем.

Заўсёды вяртаюся, бо люблю, і, спадзяюся, гэта ўзаемна.

Первое фото: Василий Брух

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

 
 

Оставить комментарий

avatar
  Подписаться  
Уведомление о